Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
300
g wołowiny gulaszowej
lub 300 g giczy wołowej, pokrojonej w 2-3 cm kostkę - 300 g kiełbasy wieprzowej, surowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki, np. włoskiej salsicci
- 100 g czerwonego wina, wytrawnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 5 g bazylii, świeżej, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 774 kJ / 185 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 4 g
- Tłuszcz
- 14 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron po bolońsku
40 min
Salsa brava - pikantny sos pomidorowy
5 menit
Sos amatriciana
50 min
Sos arrabbiata
40 min
Makaron à la bolognese
30 min
Sos boloński
55 Min
Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym
1 Std. 15 Min
Makaron z sosem pomidorowym (dla dzieci)
55 Min
Mocne rumienienie wołowiny (well done)
10 min
Sos pomidorowy
40 min
Sos boloński z cielęciną (dla dzieci)
1h
Sos neapolitański
1h