Risotto ze świeżymi pomidorami
TM5 TM6

Risotto ze świeżymi pomidorami

4.7 (277 ocen)

Składniki

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto, typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
  • 300 g pomidorów, dojrzałych (ok. 5 szt.), bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 - 60 g białego wina, wytrawnego
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • bazylia, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2275.5 kJ / 543.5 kcal
Białko
12 g
Węglowodany
66.8 g
Tłuszcz
25.5 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Błonnik
3.3 g
Sód
976.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie