
Urządzenia i Akcesoria
Risotto ze świeżymi pomidorami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki50 g
-
cebuli szalotki przekrojonej na pół80 g
-
ząbki czosnku2
-
oliwy z oliwek40 g
-
ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min300 g
-
pomidorów, dojrzałych (2-3 szt.), bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)300 g
-
białego wina, wytrawnego50 - 60 g
-
wody600 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
cukru1 łyżeczka
-
koncentratu pomidorowego20 g
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
-
bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
543.5 kcal /
2275.5 kJ
Białko
12 g
Tłuszcz
25.5 g
Węglowodany
66.8 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Sód
976.5 mg