Risotto ze świeżymi pomidorami

Risotto ze świeżymi pomidorami

4.7 3.0K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    80 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
    300 g
  • pomidorów, dojrzałych (2-3 szt.), bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
    300 g
  • białego wina, wytrawnego
    50 - 60 g
  • wody
    600 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • cukru
    1 łyżeczka
  • koncentratu pomidorowego
    20 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 543.5 kcal / 2275.5 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 25.5 g
Węglowodany 66.8 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Sód 976.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...