Poznaj nasze pieczywo

Chleby i bułki, bezglutenowe lub w wariantach smakowych — w naszym zestawie przepisów jest wszystko! Wyrabianie i pieczenie pieczywa w domu jest tak proste, że możesz to robić codziennie.

Nasze ulubione chleby

Pieczywo bezglutenowe

Świeży chleb codziennie rano

Decyzję o upieczeniu świeżego chleba na śniadanie możesz podjąć w ostatniej chwili, jeśli masz przygotowane ciasto w lodówce. Użyj połowy ilości drożdży i przechowuj ciasto w lodówce przez maksymalnie 3 dni, przykryte folią olejowaną. Powolne, zimne rośnięcie nada chlebowi jeszcze lepszy smak. Rano wyjmij wystarczająco dużo ciasta na bułki (po ok. 50 g każda). Posypanymi mąką rękami delikatnie uformuj ciasto w kuleczki, utrzymując w cieście jak najwięcej powietrza i pozostaw je na krótko do wyrośnięcia podczas podgrzewania piekarnika do 180–200ºC. Piecz przez 15–18 minut i ciesz się świeżo upieczonym pieczywem na śniadanie.

Pieczywo na śniadanie

Wyrastanie ciasta

Najlepsze warunki do wyrastania ciasta to miejsce bez przeciągów o temperaturze 24–27ºC. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodniej, można stworzyć optymalne warunki, wkładając ciasto do dolnej części przystawki Varoma i ustawiając tryb fermentacji w TM6®.

Chleby z całego świata

Przydatne wskazówki

Przygotuj własną makę: w urządzeniu Thermomix® można zmielić dowolne ziarna zbóż (1 min/obr. 10), by później przygotować z nich pełnoziarnisty chleb.
Dodatki: po wyrobieniu dodaj ulubione składniki, np. rodzynki, orzechy, rozdrobniony ser lub oliwki, następnie wyrabiaj 30 s-1 min, aby się połączyły z ciastem.
Sprawdzanie ciasta: aby stwierdzić, czy ciasto odpowiednio wyrosło, delikatnie naciśnij je palcem. Wgłębienie powinno powoli zniknąć. Jeśli powierzchnia szybko się wyrówna, oznacza to, że ciasto nie wyrosło wystarczająco. Jeżeli wgłębienie pozostaje, to znak, że ciasto przerosło. Przerośnięte ciasto nie urośnie w piekarniku zbyt dużo, ale wciąż będzie dobre.
Gotowe? Wyjmij bochenek z piekarnika i postukaj w spód. Jeśli słychać pusty dźwięk, ciasto jest wypieczone.

Chleby smakowe