Chleby i bułki, bezglutenowe lub w wariantach smakowych — w naszym zestawie przepisów jest wszystko! Wyrabianie i pieczenie pieczywa w domu jest tak proste, że możesz to robić codziennie.
Przygotuj własną makę: w urządzeniu Thermomix® można zmielić dowolne ziarna zbóż (1 min/obr. 10), by później przygotować z nich pełnoziarnisty chleb.
Dodatki: po wyrobieniu dodaj ulubione składniki, np. rodzynki, orzechy, rozdrobniony ser lub oliwki, następnie wyrabiaj 30 s-1 min, aby się połączyły z ciastem.
Sprawdzanie ciasta: aby stwierdzić, czy ciasto odpowiednio wyrosło, delikatnie naciśnij je palcem. Wgłębienie powinno powoli zniknąć. Jeśli powierzchnia szybko się wyrówna, oznacza to, że ciasto nie wyrosło wystarczająco. Jeżeli wgłębienie pozostaje, to znak, że ciasto przerosło. Przerośnięte ciasto nie urośnie w piekarniku zbyt dużo, ale wciąż będzie dobre.
Gotowe? Wyjmij bochenek z piekarnika i postukaj w spód. Jeśli słychać pusty dźwięk, ciasto jest wypieczone.