
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 360 g wody
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 20 g cukru
- 500 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i dłoni
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i kopystki oraz posmarowania ciasta
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- woda, ilość do posmarowania chlebka
- 1 jajko
- ½ łyżki ziaren sezamu
- ½ łyżki kminku
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 400 kJ / 96 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min
Bułki grahamki
1 godz. 5 min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Chleb cebulowy z wędzonym serem
2 godz. 55 min
Chleb z kaszą gryczaną
1 godz. 20 min
Chleb pszenny
1 godz. 30 min
Francuska bagietka
3 godz. 50 min
Chlebki śródziemnomorskie
1 godz. 5 min
Chleb wiejski
2 godz.
Bułeczki jogurtowe
1 godz.
Chleb z serem i sokiem pomidorowym
1 godz. 45 min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2 godz.