![Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/46991BAD-8F7E-4FF5-AB7B-A1947603568E/Derivates/16e9f110-7c6b-4555-a5af-34b105648bc9.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 160 g mąki żytniej, typu 720
- 140 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 400 g wody
-
½
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 5 g drożdży świeżych, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu, ściereczki i chleba
- olej, ilość do natłuszczenia miski
- 20 g soli
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 431.7 kJ / 103.1 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Błonnik
- 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19h 10min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17h 25min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18h 20 min.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16h
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 Std.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20 min.
Chleb żytni na zakwasie
17h 25min