Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 160 g mąki żytniej, typu 720
- 140 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 400 g wody
-
½
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 5 g drożdży świeżych, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu, ściereczki i chleba
- olej, ilość do natłuszczenia miski
- 20 g soli
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 431.7 kJ / 103.1 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Błonnik
- 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18h 20 min
Żytni zakwas chlebowy
96h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19 godz. 10 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Chleb żytni na zakwasie
17h 25 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17h 25 min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20h
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45 min