Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g mleka
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
20
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) - 60 g cukru
- 550 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 jajko, delikatnie roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 402.5 kJ / 96 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 164.4 mg
Alternatywne przepisy
Brioszka z czekoladą
2hod. 10min
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5min
Fougasse - chleb francuski
2 Std.
Obwarzanki wałeckie
3hod.
Bułki maślane
1 Std. 25 Min
Minichlebki z kminkiem
1h 30min
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 Min
Drożdżówki z serem
1h
Chleb pszenny
1h 30min
Bułki pszenne
1h 30min
Chleb wiejski
2 Std.
Brioszka
8 Std.