![Chleb wiejski Chleb wiejski](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8BF237BA-D2AD-475C-9A07-9D09BD267CBD/Derivates/247B9FC6-1F3F-40F2-83C0-8F2D0E0139FE.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g ziaren pszenicy
- 400 g wody
-
30
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży - 120 g maślanki
- 150 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do posypania
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 331.3 kJ / 79.2 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 145.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni razowy
1hod. 40min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2h
Chleb orkiszowo-gryczany
1h 30min
Chleb mieszany z ziemniakami
1h 45 min
Chleb musli
1h 45 min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 Std.
Bułki pszenne
1h 30min
Bułki grahamki
1h 5min
Chleb orkiszowy
1hod. 40min
Chleb z kaszą gryczaną
2h 20min
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min
Chleb pszenny
1h 30min