Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g ziaren pszenicy
- 400 g wody
-
30
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży - 120 g maślanki
- 150 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do posypania
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 331.3 kJ / 79.2 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 145.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb orkiszowo-gryczany
1sa 30 dk
Bułki grahamki
1h 5min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2h
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 godz. 45 min
Chleb musli
1h 45min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20u.
Chleb orkiszowy
1h 40 min
Chleb z otrębami
1h 35min
Chleb pszenny
1sa 30 dk
Chleb pszenno-żytni razowy
1h 40 min
Chleb mieszany z ziemniakami
1h 45min
Bułki pszenne
1sa 30 dk