Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g ziaren pszenicy
- 400 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 220 - 280 g wody, ciepłej
- 40 g oleju
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 szczypta cukru
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek
- pestki dyni, ziarna słonecznika lub siemię lniane, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1220.2 kJ / 291.6 kcal
- Białko
- 9.2 g
- Węglowodany
- 49.6 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 448.7 mg
Alternatywne przepisy
Bułki grahamki
1h 5min
Chleb musli
1h 45min
Chleb pszenno-gryczany z garnka
2h 30min
Chleb orkiszowy
1 Std. 40 Min
Chleb z otrębami
1h 35min
Chleb pszenny
1h 30min
Chleb wiejski
2h
Chleb pszenno-żytni razowy
1 Std. 40 Min
Chleb mieszany z ziemniakami
1h 45min
Bułki maślane
1 Std. 25 Min
Chałka
2u. 20min
Bułeczki jogurtowe
1h