Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
TM6 TM5

Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami

4.7 (65 ocen)

Składniki

Zaczyn

  • 150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
  • 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego, (patrz wskazówka)

Ciasto właściwe

  • 600 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
  • 600 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • ¾ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
    lub 10 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • 20 g soli
  • 200 g śliwek suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • masło, ilość do natłuszczenia formy
  • 10 kostek lodu (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
436.5 kJ / 104.2 kcal
Białko
2.5 g
Węglowodany
25.2 g
Tłuszcz
1 g
Błonnik
4.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 74 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy