Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami

4.8 112 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 16 godz. 30 min
30 kromek

Składniki

Zaczyn
  • ziaren żyta (patrz wskazówka)
    150 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    150 g
  • żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
    1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
  • ziaren żyta (patrz wskazówka)
    600 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    600 g
  • suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    ¾ łyżeczki
    10 g świeżych drożdży, (patrz wskazówka)
  • soli
    20 g
  • śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
    200 g
  • masło ilość do natłuszczenia formy
  • kostek lodu (patrz wskazówka)
    10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 104.2 kcal / 436.5 kJ
Białko 2.5 g
Tłuszcz 1 g
Węglowodany 25.2 g
Błonnik 4.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...