Urządzenia i Akcesoria
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 16 godz. 30 min
30 kromek
Składniki
Zaczyn
-
ziaren żyta (patrz wskazówka)150 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)150 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
ziaren żyta (patrz wskazówka)600 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)600 g
-
suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)¾ łyżeczki
-
soli20 g
-
śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół200 g
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
kostek lodu (patrz wskazówka)10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
104.2 kcal /
436.5 kJ
Białko
2.5 g
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
25.2 g
Błonnik
4.2 g