Chleb z ziołami
TM5 TM6

Chleb z ziołami

4.9 (24.0K ocen)

Składniki

Masło z ziołami

  • 60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
  • 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • ½ - 1 łyżeczka soli

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 300 g wody, letniej (patrz wskazówka)
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju rzepakowego
  • masło, ilość do natłuszczenia tortownicy

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
676.3 kJ / 161.6 kcal
Białko
4 g
Węglowodany
24.2 g
Tłuszcz
5.4 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Błonnik
1.4 g
Sód
293.7 mg

Alternatywne przepisy