
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g mleka, 2 % tłuszczu
- 10 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 100 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej np. żytniej
- 400 g mąki pszennej
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 70 g zielonych oliwek, bez pestek
- 70 g czarnych oliwek, bez pestek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2697.8 kJ / 645 kcal
- Białko
- 17.1 g
- Węglowodany
- 101.5 g
- Tłuszcz
- 18.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 1309.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki grahamki
1 godz. 5 min
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
2 godz. 20 min
Bułki pszenne
1 godz. 30 min
Chlebki śródziemnomorskie
1 godz. 5 min
Bułki maślane
1 godz. 20 min
Bułeczki jogurtowe
1 godz.
Aromatyczne bułeczki zakochanych
2 godz. 10 min
Ciabatta
4 godz. 40 min
Bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)
3 godz. 50 min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2 godz. 20 min
Drożdżówki Gibassier
2 godz. 10 min
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3 godz.