Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g mleka, 2 % tłuszczu
- 10 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 100 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej np. żytniej
- 400 g mąki pszennej
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 70 g zielonych oliwek, bez pestek
- 70 g czarnych oliwek, bez pestek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2697.8 kJ / 645 kcal
- Białko
- 17.1 g
- Węglowodany
- 101.5 g
- Tłuszcz
- 18.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 1309.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grissini - paluchy chlebowe
3sa
Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem
2 Std. 5 Min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2 Std. 20 Min
Włoskie paluszki pełnoziarniste
1h 30min
Chlebki śródziemnomorskie
1h 5min
Chlebki z serem feta i koperkiem
1h 30min
Ziemniaczane podpłomyki
13h
Chałka
2 Std. 20 Min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2 Std. 35 Min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 Std. 40 Min
Drożdżowe bułeczki z za'atarem
1h 30min
Podpłomyki w libańskim stylu
2 Std. 20 Min