7 sposobów na przyrządzenie grzybów

Każdej jesieni setki gatunków grzybów jadalnych wyrastają z wilgotnego leśnego podłoża... każdy z nich jest pełen unikalnego wachlarza smaków, składników odżywczych i tekstur. Odkryj ten niezwykle wszechstronny składnik potraw: od makaronów i zup po placki i ciasta.

1. Gotowane lub duszone

Popularne odmiany grzybów

Pieczarki białawe – można je spożywać na surowo lub po ugotowaniu, świetnie nadają się do sałatek, zup i pizzy.
Grzyby shiitake – świeże grzyby shiitake są delikatniejsze w smaku, z kolei suszone mają intensywny smak i aromat. Są one często używane w daniach kuchni azjatyckiej, takich jak zupy i buliony, duszone i gotowane na parze, ale także jako składnik risotto i innych potraw.
Pieczarki brunatne – świetny zamiennik mięsa, doskonale komponują się z sosami, makaronami i świetnie smakują pieczone, grillowane lub faszerowane.
Borowiki szlachetne – czerwonobrązowe o delikatnym, aromatycznym smaku. Są szeroko stosowane w kuchni włoskiej, zwłaszcza w zupach i risotto.
Boczniaki ostrygowate – ten wachlarzowaty rodzaj grzybów ma delikatny aromat i smak. Są często wykorzystywane w daniach kuchni azjatyckiej, zupach i sosach.
Grzyby enoki – wysokie, cienkie i małe, mają chrupiącą konsystencję i mogą być spożywane w zupach, makaronach i sałatkach.

2. Ziemiste zupy i buliony

3. Chrupiące ciasta i ciastka

Namaczać czy nie namaczać

Świeże grzyby: ze względu na ich gąbczastą konsystencję, unikaj moczenia świeżych grzybów w wodzie. Przed gotowaniem szybko je opłucz i osusz lub wyczyść ściereczką. Suszone grzyby: przed gotowaniem suszone grzyby należy namaczać przez 20–60 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu użyj wody, w której się moczyły, do przygotowania rosołu, zupy lub risotto!

4. Nadziewane lub jako farsz

Czy wiesz, że…?

  • Istnieją setki gatunków grzybów jadalnych, stąd popularne wyrażenie „wyrastają jak grzyby po deszczu”, które odnosi się do czegoś, co rośnie szybko i w dużych ilościach!

  • Pieczarki to grzyby, które w 90% składają się z wody. Są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały… i mają mało kalorii! Dzięki swoim wartościom odżywczym są doskonałym wyborem dla wegetarian.

5. Jako smaczny zamiennik mięsa

6. Kreatywne i egzotyczne dania

Wybieranie i przechowywanie

Grzyby powinny mieć jędrną, pulchną i gładką konsystencję. Jeśli nie możesz się nimi delektować od razu, przechowuj je w lodówce i unikaj hermetycznych pojemników. Dobrym sposobem jest zawinięcie ich w papierowy ręcznik i umieszczenie w papierowej torbie lub przechowywanie ich w kupionym w sklepie opakowaniu. Inne opcje to usmażenie, a następnie zamrożenie lub suszenie!

7. Dania z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami, na poprawę nastroju

12 dań z makaronem, których trzeba spróbować

Potrawy z makaronem są idealne na poprawę nastroju jesienią – od dań z sezonowymi grzybami po makaron zapiekany z serem.

Nasze ulubione dania z makaronem