![Krupnik z grzybami Krupnik z grzybami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/624B7833-354E-4A98-BA71-8D80B0D9C8CE/Derivates/8A1D7688-4B10-40FF-B11B-48845F5C21FC.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g grzybów, suszonych
- 950 g wody
- 70 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g pora, pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 160 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 380 - 400 g żeberek wieprzowych, płatów, mięsnych, pokrojonych w 3 cm paski
- 20 g masła
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 80 - 90 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 50 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g natki pietruszki, świeżej, drobno posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1845 kJ / 441 kcal
- Białko
- 17.3 g
- Węglowodany
- 24.8 g
- Tłuszcz
- 30.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 857.4 mg
Alternatywne przepisy
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50 Min
Zupa grochowa
1 godz.
Zupa grzybowa z pęczakiem
1 Std. 10 Min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
1 godz.
Kapuśniak
50 Min
Zupa z kiszonych ogórków
45min
Barszcz ukraiński
1 Std. 35 Min
Góralska kwaśnica
1h 30min
Zupa grzybowa
1u. 15min
Kapuśniak kaszubski
45min
Kapuśniak z młodej kapusty
40min