Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 5 g oliwy z oliwek
- 50 g pędów bambusa, z puszki, odsączonych z zalewy
- 20 g grzybów shiitake, suszonych, uprzednio namoczonych, odsączonych, pokrojonych w paski
- 20 g grzybów mun, suszonych, pokrojonych w paski
- 35 g marchewki, pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
- 40 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w paski
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 500 g wody, plus dodatkowa do namaczania papieru ryżowego
- 10 płatów papieru ryżowego, (Ø 15 cm)
- 100 g liści szpinaku, świeżych, pokrojonych w 3 cm paski
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 178 kJ / 42 kcal
- Białko
- 1.3 g
- Węglowodany
- 3.2 g
- Tłuszcz
- 2.7 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierożki shaomai
2h
Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze
1h
Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)
1 godz. 20 min
Wegetariańskie chop suey
1h 5min
Makaron gryczany soba z warzywami i tofu
50 min
Sałatka z wodorostów wakame z grzybami mun i sezamem
45 min
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40 min
Curry z warzywami
1h 25min
Crumble po indyjsku
1 godz. 20 min
Zupa miso
45 min
Pad thai
45 min
Zupa Pho
1 godz. 20 min