
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 - 50 g oscypka pokrojonego na kawałki
- 15 g grzybów, suszonych np. borowików
- 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 200 g białego wina, wytrawnego
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
-
250
g pieczarek świeżych
lub 250 g brązowych pieczarek, świeżych -
1
łyżeczka rozmarynu, świeżego tylko liście
lub ¾ łyżeczki rozmarynu, świeżego - ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka pudru z grzybów (patrz wskazówka)
- 900 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 295.8 kcal / 1238.2 kJ
- Białko
- 10.1 g
- Tłuszcz
- 9.9 g
- Węglowodany
- 35.2 g
- Błonnik
- 4 g