Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

4.5 1.0K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje

Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
    30 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 250 g borowików, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, pokrojonych na kawałki
    250 g borowików, suszonych, uprzednio namoczonych w wodzie (ok. 30 min, waga początkowa ok. 50 g) i odsączonych
  • 350 g ryżu do risotto np. arborio
  • 100 g białego wina wytrawnego
  • 900 g wody gorącej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 20 g masła

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 540 kcal / 2259 kJ
Białko 13 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 74 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 7 g
Sód 1185 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...