Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem

Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem

4.4 92 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje

Składniki

Gulasz wołowy z grzybami
  • grzybów, suszonych pokrojonych na kawałki
    70 g
  • gorąca woda ilość do namoczenia grzybów
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • oleju rzepakowego
    15 g
  • wołowiny np. krzyżowej, pokrojonej w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
    400 g
  • wody
    550 g
  • sosu sojowego
    30 - 40 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • pieprzu czarnego, świeżo mielonego
    1 łyżeczka
  • owoce jałowca
    4
  • ziarna ziela angielskiego
    4
  • liście laurowe, suszone
    2
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    100 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    10 g
Rozmarynowy pęczak
  • borówek amerykańskich
    100 g
  • pęczaku kujawskiego Melvit
    250 g
  • wody
    850 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 ½ łyżeczki
    1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • rozmarynu, świeżego (ok. 10 cm każda), tylko liście
    2 gałązki
    1 ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • kozieradki mielonej
    ¾ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 534.2 kcal / 2236.8 kJ
Białko 34.7 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 61.6 g
Błonnik 9.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...