Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Moskole
-
50
g świeżego sera owczego (bundzu), pokrojonego na kawałki
lub 50 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki - 500 g wody
- 600 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni, blatu i deski
Sos podhalańskie runo
-
50
g borowików, suszonych
lub 50 g grzybów, suszonych - 500 g wody
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju
-
150
g rydzów, świeżych, pokrojonych na kawałki
lub 150 g rydzów, mrożonych, odsączonych z nadmiaru wody -
100
g kurek, świeżych, pokrojonych na kawałki
lub 100 g kurek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, odsączonych z nadmiaru wody - 50 g cytrynówki
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej - 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
1
łyżeczka tymianku, świeżego, tylko liście
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - 1 szczypta czosnku niedźwiedziego, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2585.9 kJ / 617.6 kcal
- Białko
- 21.8 g
- Węglowodany
- 95.8 g
- Tłuszcz
- 15.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.1 g
- Błonnik
- 9 g
- Sód
- 1447.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta
1h 45 min
Kluski śląskie
30 min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1h 35min
Kapusta zasmażana
1h 35min
Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym
2h 10min
Ćwikła
50 min
Lankijskie piklowane warzywa (Achcharu)
48h 30min
Sos pieczarkowy
40 min
Barszcz na zakwasie z uszkami
123 godz. 50 min
Pierogi z bryndzą i szpinakiem
14 Std.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
10 Min