Urządzenia i Akcesoria
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
4 porcje
Składniki
Moskole
-
50 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki50 g świeżego sera owczego (bundzu) pokrojonego na kawałki
-
500 g wody
-
600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
1 jajko
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni, blatu i deski
Sos podhalańskie runo
-
50 g grzybów, suszonych50 g borowików, suszonych
-
500 g wody
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju
-
150 g rydzów, mrożonych, odsączonych z nadmiaru wody150 g rydzów, świeżych pokrojonych na kawałki
-
100 g kurek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, odsączonych z nadmiaru wody100 g kurek, świeżych pokrojonych na kawałki
-
50 g cytrynówki
-
½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego1 łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście
-
1 szczypta czosnku niedźwiedziego, suszonego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ - ½ łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1447.8 mg
Białko
21.8 g
Kalorie
2585.9 kJ /
617.6 kcal
Tłuszcz
15.2 g
Błonnik
9 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Węglowodany
95.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA PODHALA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
1 godz. 45 min
Makaron bezjajeczny
1 godz. 35 min
Knedle bawarskie
1 godz.
Podhalańskie moskole
1 godz.
Barszcz na zakwasie z uszkami
123 godz. 50 min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1 godz. 35 min
Gołąbki kresowe z kaszą gryczaną i grzybami
1 godz. 35 min
Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową
2 godz. 5 min
Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym
2 godz. 10 min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1 godz.
Kapusta zasmażana
1 godz. 35 min