Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 700 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 70 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 1 - 1 ½ ząbka czosnku
- 50 g masła
-
250
g grzybów, świeżych, (np. maślaków, podgrzybków), pokrojonych w paski
lub 250 g grzybów, mrożonych, (np. maślaków, podgrzybków), uprzednio rozmrożonych, pokrojonych w paski - ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g sera parmezan, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1474.6 kJ / 352.5 kcal
- Białko
- 12.7 g
- Węglowodany
- 50.4 g
- Tłuszcz
- 13.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Sód
- 301.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z cukinii
45 min
Risotto po mediolańsku
30 min
Risotto z grzybami bez alergenów
1 godz. 20 min
Ryż śródziemnomorski
50 min
Pęczotto z dynią i kurkami
1 godz. 10 min
Peruwiańskie quinotto
35 min
Risotto z grzybami
1h 5min
Szpinakowe gryczotto z kurkami
30 min
Pasta z kaszy pęczak i pora
40 min
Risotto z kurkami
35 min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 min
Pasta wegetariańska
10min