Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 500 g pieczarek, dużych (ok. 16 szt.)
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 300 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odsączonych
-
60
g jogurtu typu greckiego
lub 60 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu - ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 536 kJ / 128 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 1 g
- Tłuszcz
- 11 g
Alternatywne przepisy
Grillowane warzywa z serem feta
35min
Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
2 godz. 30 min
Mini frittaty z warzywami
35min
Parmezanowe koszyczki
40min
Pieczarki zapiekane z kozim serem
50min
Roladki z ogórka
30 min
Sałatka z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem
1 godz.
Pieczarki nadziewane
1 godz.
Tapenada z tuńczykiem na plastrach ogórka
20min
Krakersy z pastą jajeczną i łososiem
55min
Jajka z farszem pieczarkowym
55min
Sałatka z rukolą i pieczarkami
30 min