Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Klopsiki
- 80 g białej bułki, czerstwej
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 500 g wołowiny, pokrojonej w 4 cm paski, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 20 g mleka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos grzybowy na białym winie
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula szalotka (ok. 30 g), przekrojona na pół
- 40 g masła
- 200 g brązowych pieczarek, świeżych, pokrojonych w 2 mm plastry
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2238 kJ / 532 kcal
- Białko
- 36 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 39 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos cebulowy (sos soubise)
30min
Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Serniczki w słoiczkach
2h 15min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1 Std.
Roladki po prowansalsku (Alouettes)
1 Std. 30 Min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1 godz. 5 min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Polędwica po toskańsku
45min
Klopsy z seitana z sosem kaparowym
1 Std. 30 Min
Pulpety wołowe z czerwoną kapustą
45min
Polędwica w sosie musztardowym
1 Std. 30 Min
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1 Std.