
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w paski (2,5 x 0,5 cm)
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g masła
-
200
g grzybów, leśnych, świeżych lub kurek, świeżych, pokrojonych na 3 cm kawałki
lub 200 g grzybów, leśnych, mrożonych lub kurek, świeżych, pokrojonych na 3 cm kawałki - 450 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 50 g marchewki pokrojonej w słupki (3 x 0,5 cm)
- 800 g wody
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 281.3 kcal / 1176.8 kJ
- Białko
- 6.2 g
- Tłuszcz
- 20.5 g
- Węglowodany
- 19.8 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Sód
- 169.2 mg