Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem

Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem

4.8 3.5K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
    10 g
  • pora pokrojonego w 5 mm plastry
    30 g
  • korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
    50 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    30 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w paski (2,5 x 0,5 cm)
    120 g
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • masła
    20 g
  • grzybów, leśnych, świeżych lub kurek, świeżych, pokrojonych na 3 cm kawałki
    200 g
    200 g grzybów, leśnych, mrożonych, lub kurek, świeżych, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
    450 g
  • marchewki pokrojonej w słupki (3 x 0,5 cm)
    50 g
  • wody
    800 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 ½ łyżeczki
    1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • liść laurowy, suszony
    1
  • przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
    1 łyżeczka
  • ziarna ziela angielskiego
    3
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 281.3 kcal / 1176.8 kJ
Białko 6.2 g
Tłuszcz 20.5 g
Węglowodany 19.8 g
Błonnik 3.2 g
Tłuszcz nasycony 8.7 g
Sód 169.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...