Ser to jeden z najbardziej wszechstronnych składników stosowanych w kuchniach na całym świecie. Odkryj to, co najlepsze: od sera domowej roboty aż po ser w sałatkach, zupach, zapiekankach, a nawet deserach. Dodaj do zakładek nasze serowe propozycje i w tym tygodniu wypróbuj coś nowego!
Aby mleko zaczęło fermentować, wymaga odpowiedniej temperatury. Tryb Fermentowanie w TM6 zapewnia stałą, kontrolowaną temperaturę od 37ºC do 70ºC, którą można ustawić nawet do 12 godzin.
Do domowej produkcji świeżego sera niezbędne są dwa składniki: mleko i podpuszczka – enzym, który powoduje ścinanie się białek w mleku. Podpuszczka może być naturalna (pozyskiwana z żołądków cieląt) lub syntetyczna, wytwarzana w warunkach laboratoryjnych (mikrobiologiczna, wegetariańska). W zależności od producenta podpuszczka może mieć różną wydajność, dlatego przed użyciem należy zapoznać się z informacjami zawartymi na opakowaniu i w zależności od stężenia enzymu zmodyfikować ilość podpuszczki podanej w przepisie. Podpuszczkę zwierzęcą znajdziesz w większości sklepów ze zdrową żywnością lub w Internecie. Przy produkcji niektórych serów, aby białka mleka ścięły się, można użyć również soku z cytryny lub octu.
Przygotowując ser w domu, masz całkowitą kontrolę nad tym, co znajdzie się w środku. Smak sera różni się w zależności od wybranego rodzaju mleka, a przy zastosowaniu tylko dwóch składników ser będzie w 100% naturalny.
Dopraw ser taką ilością soli, jaka Ci odpowiada albo nie dodawaj jej wcale. Gdy ser będzie gotowy, możesz dodawać do niego różne przyprawy i eksperymentować z nowymi smakami!