Czas na ser!

Ser to jeden z najbardziej wszechstronnych składników stosowanych w kuchniach na całym świecie. Odkryj to, co najlepsze: od sera domowej roboty aż po ser w sałatkach, zupach, zapiekankach, a nawet deserach. Dodaj do zakładek nasze serowe propozycje i w tym tygodniu wypróbuj coś nowego!

Przekąski i przystawki na poprawę nastroju

Zupy i sałatki

Niezbędne składniki deski serów

Wybierz różne rodzaje sera: świeże i dojrzewające, miękkie i twarde, a następnie dodaj:

• winogrona • figi • miód • dżem • chutney • paluszki grissini, grzanki i krakersy • oliwki • orzechy włoskie • migdały • suszone owoce.

Idealnie stopione zapiekanki

4 powody, by zacząć przyrządzać świeży ser w urządzeniu Thermomix®

1. To proste

Aby mleko zaczęło fermentować, wymaga odpowiedniej temperatury. Tryb Fermentowanie w TM6 zapewnia stałą, kontrolowaną temperaturę od 37ºC do 70ºC, którą można ustawić nawet do 12 godzin.

2. Wystarczą tylko dwa składniki

Do domowej produkcji świeżego sera niezbędne są dwa składniki: mleko i podpuszczka – enzym, który powoduje ścinanie się białek w mleku. Podpuszczka może być naturalna (pozyskiwana z żołądków cieląt) lub syntetyczna, wytwarzana w warunkach laboratoryjnych (mikrobiologiczna, wegetariańska). W zależności od producenta podpuszczka może mieć różną wydajność, dlatego przed użyciem należy zapoznać się z informacjami zawartymi na opakowaniu i w zależności od stężenia enzymu zmodyfikować ilość podpuszczki podanej w przepisie. Podpuszczkę zwierzęcą znajdziesz w większości sklepów ze zdrową żywnością lub w Internecie. Przy produkcji niektórych serów, aby białka mleka ścięły się, można użyć również soku z cytryny lub octu.

3. To w 100% naturalne

Przygotowując ser w domu, masz całkowitą kontrolę nad tym, co znajdzie się w środku. Smak sera różni się w zależności od wybranego rodzaju mleka, a przy zastosowaniu tylko dwóch składników ser będzie w 100% naturalny.

4. Sól do smaku

Dopraw ser taką ilością soli, jaka Ci odpowiada albo nie dodawaj jej wcale. Gdy ser będzie gotowy, możesz dodawać do niego różne przyprawy i eksperymentować z nowymi smakami!

Jesienne dania z makaronu i risotto

Tradycyjne pieczywo, ciasta i wytrawne wypieki

Kremowe desery o doskonałym smaku

Nie poprzestawaj na serze

Odkryj inne wspaniałe sposoby na wykorzystanie trybu Fermentowanie  w urządzeniu Thermomix® TM6.

Zacznij fermentować