Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Migdałowy spód
- 20 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 1 szczypta soli
- 20 g masła, miękkiego
- 200 g migdałów prażonych, niesolonych (patrz wskazówka)
- 60 g brązowego cukru
Dżem figowy
- 100 g fig, suszonych, bez ogonków, przekrojonych na pół
- 100 g wody
- 80 g cukru
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sernik z ricotty
- 1 szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g cukru
- skórkę z ½ cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na kawałki
- 3 jajka
- 170 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1
- Kalorie
- 1784 kJ / 426 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 37 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2h 10 min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1h 10min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min
Sernik nowojorski
7 Std. 50 Min
Sernik czekoladowy z gruszkami w winie
13 godz. 50 min
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
1 Std. 35 Min
Sernik z ricotty z jabłkami
6h
Kanadyjskie ciasto owocowe
1 Std. 30 Min
Ciasto jogurtowe z suszonymi śliwkami (bez cukru)
2 Std.
Ciasto migdałowe z jabłkami
1h 55min
Tarta z ricottą i rabarbarem
1 Std. 45 Min
Ciasto frangipane
1 Std. 45 Min