Sernik z ricotty z dżemem figowym

Sernik z ricotty z dżemem figowym

4.6 141 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 5 godz. 40 min
12 porcji

Składniki

Migdałowy spód
  • masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
    20 g
  • soli
    1 szczypta
  • masła miękkiego
    20 g
  • migdałów prażonych, niesolonych (patrz wskazówka)
    200 g
  • brązowego cukru
    60 g
Dżem figowy
  • fig, suszonych bez ogonków, przekrojonych na pół
    100 g
  • wody
    100 g
  • cukru
    80 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 g
Sernik z ricotty
  • soli
    1 szczypta
  • proszku do pieczenia
    1 czubata łyżeczka
  • cukru
    170 g
  • skórkę z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na kawałki
  • jajka
    3
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    170 g
  • sera ricotta podzielonego na kawałki
    250 g
  • mąki pszennej
    80 g
  • cynamonu, mielonego do oprószenia
    2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 kromka

Kalorie 426 kcal / 1784 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 37 g
Błonnik 3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...