
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 2 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cukinii pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 30 g masła
- 350 g ryżu do risotto (np. arborio)
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 620 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona - 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g sera gorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki
- 4 - 6 łyżek orzechów włoskich, łuskanych uprażonych na suchej patelni, do dekoracji (opcjonalnie)
- tymianek, świeży tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 775 kcal / 3244 kJ
- Białko
- 37.1 g
- Tłuszcz
- 35.7 g
- Węglowodany
- 76.6 g
- Błonnik
- 4.2 g