Lasagne serowa ze szpinakiem

Lasagne serowa ze szpinakiem

4.4 446 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
8 porcji

Składniki

Sos pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 30 g oliwy z oliwek, extra virgin (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli
Warstwa szpinakowa
  • 300 g wody
  • 450 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
Sos beszamelowy z serem
  • 100 g wędzonego sera żółtego pokrojonego na 3 cm kawałki
    100 g włoskiego sera Provolone, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 500 g mleka
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Lasagne
  • 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 400 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 300 g sera ricotta pokrojonego na kawałki
  • 12 - 14 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (ok. 300 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1080 kcal / 4519 kJ
Białko 57 g
Tłuszcz 53 g
Węglowodany 95 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...