Lasagne ze szpinakiem
TM5 TM6

Lasagne ze szpinakiem

Składniki

Sos pomidorowy

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej kawałki
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli

Warstwa szpinakowa

  • 300 g wody
  • 450 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek

Sos beszamelowy z serem

  • 100 g wędzonego sera żółtego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 500 g mleka
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Lasagne

  • 200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 400 g sera mozzarella, twardego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 300 g sera ricotta, pokrojonego na kawałki
  • 12 - 14 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (ok. 300 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4519 kJ / 1080 kcal
Białko
57 g
Węglowodany
95 g
Tłuszcz
53 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie