Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- woda, osolona, do ugotowania makaronu
-
400
g liści szpinaku baby, świeżych
lub 400 g liści szpinaku, świeżych, dużych liści, pokrojonych w paski - 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2466.3 kJ / 589.5 kcal
- Białko
- 18.8 g
- Węglowodany
- 68.4 g
- Tłuszcz
- 27.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 648.9 mg
Alternatywne przepisy
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 Min
Penne w sosie serowo-śmietanowym
25min
Penne w sosie śmietanowym z łososiem i koperkiem
40 Min
Spaghetti z tuńczykiem
40 Min
Makaron z łososiem i szpinakiem
25min
Farfalle z tagliatelle z cukinii w sosie z mascarpone Laury Drost
50 Min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40 Min
Makaron z brokułem w sosie z gorgonzoli
45 Min
Sos szpinakowo-śmietanowy
30 Min
Spaghetti aglio e olio
35 Min
Makaron farfalle z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem
25min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20 Min