
Urządzenia i Akcesoria
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 sztuk
Składniki
-
sera żółtego np. cheddara, edamskiego, pokrojonego na kawałki100 g
-
cebuli przekrojonej na pół120 g
-
ząbki czosnku3
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki200 - 220 g
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego20 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata650 - 700 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
pieprzu cayenne, mielonego¼ - ½ łyżeczki
-
ryżu, ugotowanego (patrz wskazówka)250 - 280 g
-
resztek mięsa z kurczaka ugotowanego, podzielonego na kawałki300 g
-
czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka)250 - 280 g
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
kolendry, mielonej (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
tortilli pszennych6
-
kwaśna śmietana, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do podania
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
487.9 kcal /
2041.3 kJ
Białko
26.7 g
Tłuszcz
16.9 g
Węglowodany
58.4 g
Błonnik
6.8 g
Tłuszcz nasycony
5.3 g
Sód
1062.1 mg