Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
TM6 TM5

Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami

4.5 (588 ocen)

Składniki

  • 100 g sera żółtego, np. cheddara, edamskiego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 - 220 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 650 - 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 250 - 280 g ryżu, ugotowanego (patrz wskazówka)
  • 300 g resztek mięsa z kurczaka, ugotowanego, podzielonego na kawałki
    lub 300 g resztek mięsa z indyka, ugotowanego, podzielonego na kawałki
  • 250 - 280 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy (1 puszka)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • 6 tortilli pszennych
  • kwaśna śmietana, 18% tłuszczu, do podania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
2041.3 kJ / 487.9 kcal
Białko
26.7 g
Węglowodany
58.4 g
Tłuszcz
16.9 g
Tłuszcz nasycony
5.3 g
Błonnik
6.8 g
Sód
1062.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy