Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami

Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami

4.5 603 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 sztuk

Składniki

  • sera żółtego np. cheddara, edamskiego, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • ząbki czosnku
    3
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    200 - 220 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
    20 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    650 - 700 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • ryżu, ugotowanego (patrz wskazówka)
    250 - 280 g
  • resztek mięsa z kurczaka ugotowanego, podzielonego na kawałki
    300 g
    300 g resztek mięsa z indyka, ugotowanego, podzielonego na kawałki
  • czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka)
    250 - 280 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • kolendry, mielonej (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • tortilli pszennych
    6
  • kwaśna śmietana, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 487.9 kcal / 2041.3 kJ
Białko 26.7 g
Tłuszcz 16.9 g
Węglowodany 58.4 g
Błonnik 6.8 g
Tłuszcz nasycony 5.3 g
Sód 1062.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...