Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą
TM6 TM5

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą

4.7 (4.2K oceny)

Składniki

  • 120 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, np. podwawelskiej, pokrojonej w 2-3 mm plastry
  • 250 - 300 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 450 - 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku, mielonego
  • ½ łyżeczki chili, mielonego
  • 300 g makaronu, suchego, typu penne
  • ½ czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski 4 cm x 0,5 cm

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2737.9 kJ / 654.4 kcal
Białko
28.1 g
Węglowodany
74.8 g
Tłuszcz
27.9 g
Tłuszcz nasycony
10.5 g
Błonnik
6.5 g
Sód
1286.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy