
Wersje kompatybilne
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g sera gouda pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 15 g oleju rzepakowego
- 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. podwawelskiej, pokrojonej w 2-3 mm plastry
- 250 - 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 450 - 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka czosnku, mielonego
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- 300 g makaronu, suchego, typu penne
- ½ czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski 4 cm x 0,5 cm
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 654.4 kcal / 2737.9 kJ
- Białko
- 28.1 g
- Tłuszcz
- 27.9 g
- Węglowodany
- 74.8 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Sód
- 1286.5 mg