Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
-
30
g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
lub 30 g cebuli, przekrojonej na pół - 40 g oliwy z oliwek
-
250
g borowików, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, pokrojonych na kawałki
lub 250 g borowików, suszonych, uprzednio namoczonych w wodzie (ok. 30 min, waga początkowa ok. 50 g) i odsączonych - 350 g ryżu do risotto, np. arborio
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 900 g wody, gorącej
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 20 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2259 kJ / 540 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 74 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 1185 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z borowikami
35min
Kaszotto z grzybami
40min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40min
Szafranowe risotto ze szparagami
35min
Risotto z parmezanem
30min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25min
Risotto szparagowe
20min
Risotto z kurkami
35min
Risotto z cukinią i serem feta
30min
Risotto z owocami morza
1h 5min
Risotto z wędzonym serem
30min
Risotto z krewetkami
45min