![Nachos z ostrą papryczką i tartym serem Nachos z ostrą papryczką i tartym serem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3DA5E63D-E737-4FE6-A87D-16CC57881460/Derivates/5114294F-32F7-4A5A-9C91-AD4AFB92628D.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 szczypta papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 200 g mięsa wołowego, mielonego
- 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy
- 200 g nachos
- 160 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
- 15 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao
- 200 g sera cheddar, tartego
- 50 g papryczki pepperoni, marynowanej, pokrojonej w plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2253 kJ / 539 kcal
- Białko
- 18.95 g
- Węglowodany
- 28.98 g
- Tłuszcz
- 38.6 g
- Błonnik
- 5.18 g