Wycieczka po Francji

Oh, Francja… Zachwycająca kultura, krajobrazy i, oczywiście, kuchnia! A raczej kuchnie, bo każdy region ma swoje potrawy i preferencje smaków. Na Cookidoo® łatwo znajdziesz oryginalne przepisy z francuskich miast. Chcesz odkryć nowe smaki? Skorzystaj z naszego przewodnika!

Przystawki i sałatki

Klasyczne ciasto francuskie

Maślany smak domowego ciasta francuskiego nie ma sobie równych. Zamiast kupować gotowy produkt z tłuszczem palmowym w składzie, wypróbuj nasz łatwy przepis, w którym kawałki mrożonego masła tworzą chrupiącą, warstwową strukturę. To ciasto pięknie wyrasta i rozpływa się w ustach. Podczas przygotowania należy pamiętać, żeby schładzać ciasto, aby warstwy masła nie roztopiły się. Najlepiej pracować na zimnej powierzchni roboczej (marmur lub kamień) w chłodnym pomieszczeniu. Jeśli ciasto ociepli się, przed ponownym rozwałkowaniem należy umieścić je w zamrażarce na 5 minut. Ciasto francuskie można bez problemu zamrozić. Przed pieczeniem należy rozmrozić je w lodówce (lekkie rozwałkowanie ciasta przed zamrożeniem pozwala przyspieszyć ten proces).

przejdź do przepisu

Pyszne francuskie potrawy

6 miast, 6 kulinarnych tradycji

  • Spróbuj tych francuskich specjałów podczas następnej podróży do Francji lub, jeśli lubisz przygody, znajdź oryginalne przepisy na francuskim Cookidoo®*

Paryż

Stolica chętnie przyjmuje do swoich sklepów i restauracji wiele specjałów z całej Francji. Nie oznacza to jednak, że zapomina o własnych lokalnych recepturach i produktach! Gougères z pieczarkami paryskimi – pikantne ciasto ptysiowe (choux) z pieczarkami, ciasto Opéra i tarta Brie de Meaux… Wytrawne i słodkie przysmaki czekają na odkrycie.

Marsylia

Kuchnia tego miasta charakteryzuje się potrawami pełnymi słońca. Wypróbuj panisses (chipsy z ciecierzycy), kremową zupę rybną bouillabaisse lub aïoli jako dodatek do swoich dań!

Lyon

Lyon, często uznawany za stolicę kulinarną Francji, jest wypełniony po brzegi restauracjami i daniami, których nie można przegapić. Jednym z przykładów jest kiełbasa w brioszce: zarówno zaskakująca, jak i pyszna.

Nantes

W Nantes, dawnej stolicy Bretanii, udało się zachować udaną mieszankę smaków z lądu i morza. Zupa z roszponki z serem Curé Nantais, migdałowe ciasto nantejskie, małże w stylu bretońskim… możliwości są nieograniczone!

Tuluza

Różowe miasto słynie z Violette de Toulouse, fioletowej słodyczy, która jest lokalnym klasykiem. Z Tuluzą kojarzą się również dania z kaczki: magret de canard (pierś) i foie gras.

Lille

Skieruj się na północ, aby poznać domową kuchnię, która wywoła uśmiech na twojej twarzy. W tutejszych przepisach często gości piwo, szczególnie we flamandzkim gulaszu wołowym i lokalnej odmianie walijskiej potrawy Welsh rarebit.

Naleśniki pikantne i słodkie

Sztuka tworzenia słodkości

Klasyczne desery

Rozpocznij swoją gastronomiczną podróż

Znajdź więcej francuskich specjałów