Oh, Francja… Zachwycająca kultura, krajobrazy i, oczywiście, kuchnia! A raczej kuchnie, bo każdy region ma swoje potrawy i preferencje smaków. Na Cookidoo® łatwo znajdziesz oryginalne przepisy z francuskich miast. Chcesz odkryć nowe smaki? Skorzystaj z naszego przewodnika!
Paryż
Stolica chętnie przyjmuje do swoich sklepów i restauracji wiele specjałów z całej Francji. Nie oznacza to jednak, że zapomina o własnych lokalnych recepturach i produktach! Gougères z pieczarkami paryskimi – pikantne ciasto ptysiowe (choux) z pieczarkami, ciasto Opéra i tarta Brie de Meaux… Wytrawne i słodkie przysmaki czekają na odkrycie.
Marsylia
Kuchnia tego miasta charakteryzuje się potrawami pełnymi słońca. Wypróbuj panisses (chipsy z ciecierzycy), kremową zupę rybną bouillabaisse lub aïoli jako dodatek do swoich dań!
Lyon
Lyon, często uznawany za stolicę kulinarną Francji, jest wypełniony po brzegi restauracjami i daniami, których nie można przegapić. Jednym z przykładów jest kiełbasa w brioszce: zarówno zaskakująca, jak i pyszna.
Nantes
W Nantes, dawnej stolicy Bretanii, udało się zachować udaną mieszankę smaków z lądu i morza. Zupa z roszponki z serem Curé Nantais, migdałowe ciasto nantejskie, małże w stylu bretońskim… możliwości są nieograniczone!
Tuluza
Różowe miasto słynie z Violette de Toulouse, fioletowej słodyczy, która jest lokalnym klasykiem. Z Tuluzą kojarzą się również dania z kaczki: magret de canard (pierś) i foie gras.
Lille
Skieruj się na północ, aby poznać domową kuchnię, która wywoła uśmiech na twojej twarzy. W tutejszych przepisach często gości piwo, szczególnie we flamandzkim gulaszu wołowym i lokalnej odmianie walijskiej potrawy Welsh rarebit.