Tarta jabłkowa
TM6 TM5

Tarta jabłkowa

4.3 (361 ocen)

Składniki

Ciasto na tartę

  • 75 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do posypania
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 50 g wody

Nadzienie

  • 900 - 1000 g jabłek (np. Reneta, Granny Smith, Braeburn, Pink Lady, Pippin, Gravenstein), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g cukru
  • 10 g masła

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
927.6 kJ / 221.7 kcal
Białko
2.4 g
Węglowodany
34.7 g
Tłuszcz
9 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Błonnik
3.4 g
Sód
21.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy