Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

4.3 392 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
8 kawałków

Składniki

Ciasto na tartę
  • masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
    75 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania
    150 g
  • soli
    1 szczypta
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    ½ łyżeczki
    ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • wody
    50 g
Nadzienie
  • jabłek (np. Reneta, Granny Smith, Braeburn, Pink Lady, Pippin, Gravenstein), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
    900 - 1000 g
  • cukru
    30 g
  • masła
    10 g

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 221.7 kcal / 927.6 kJ
Białko 2.4 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 34.7 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 5.5 g
Sód 21.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...