Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g masła
- 400 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 15 g skórki pomarańczowej, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 200 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
- 1 pomarańcza (ok. 250 g), podzielona na kawałki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 8 sztuk
- Kalorie
- 9391 kJ / 2244.5 kcal
- Białko
- 50 g
- Węglowodany
- 283.8 g
- Tłuszcz
- 90.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 52.9 g
- Błonnik
- 10.6 g
- Sód
- 522 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Omlet cesarski (Kaiserschmarrn)
25 min
Tosty francuskie z nutą pomarańczy i cynamonu (bez cukru)
1h
Ryżowy pudding z herbatą
1h 5 min
Puszyste japońskie naleśniki z cukrem pudrem i owocami
50 min
Omlet austriacki (Kaiserschmarrn)
20 min
Naleśnikowy makaron
55 min
Staropolskie naleśniki drożdżowe
1h
Kluski francuskie z Varomy
20 min
Racuchy na żółtkach z rodzynkami w rumie
1h 40 min
Naleśniki kawowe
1h
Roladki naleśnikowe z ricottą i pomarańczą
55 min
Placki z serkiem
45 min