Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto ptysiowe
- 150 g wody
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 10 g cukru
- 1 szczypta soli
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar M, 53-63 g każde)
Sos czekoladowy
- 250 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g mleka
- lody waniliowe, wykonane w TM lub gotowe, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 735.4 kJ / 175.8 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 12.6 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 29.2 mg
Alternatywne przepisy
Pączki
1h 20 min
Karpatka
5h
Masa maślana
5 Min
Kruche babeczki z owocami
1 Std.
Kremówki (Napoleonki)
6小时 30 分钟
Ciasto kruche słodkie
2h
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 Std. 10 Min
Tartaletki z mrożonym kremem cytrynowym
3 Std. 50 Min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8sa
Biszkopt
1h 50min
Ciasto ptysiowe
2h
Crème pâtissière
2óra 35p