![Ptysie Ptysie](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/85528036-2D4F-487C-B4D3-B6458D28CD25/Derivates/379A2A1C-E009-417B-8E83-4FD812C7A5D1.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto ptysiowe
- 150 g wody
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 10 g cukru
- 1 szczypta soli
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar M, 53-63 g każde)
Sos czekoladowy
- 250 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g mleka
- lody waniliowe, wykonane w TM lub gotowe, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 735.4 kJ / 175.8 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 12.6 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 29.2 mg
Alternatywne przepisy
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 Std. 15 Min
Baletki
1h 10 min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 Std.
Crème pâtissière
2 Std. 35 Min
Karbowane ciasteczka z dżemem
1 Std. 45 Min
Pączki
1 Std. 20 Min
Ciasto ptysiowe
2 Std.
Tartaletki z mrożonym kremem cytrynowym
3hod. 50min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 Std. 10 Min
Karpatka
5 Std.
Biszkopt
1sa 50 dk
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 Min