Urządzenia i Akcesoria
Ptysie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
18 sztuk
Składniki
Ciasto ptysiowe
-
150 g wody
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
10 g cukru
-
1 szczypta soli
-
120 g mąki pszennej
-
3 jajka (rozmiar M, 53-63 g każde)
Sos czekoladowy
-
250 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
200 g mleka
-
lody waniliowe wykonane w TM lub gotowe, do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
29.2 mg
Białko
3.2 g
Kalorie
735.4 kJ /
175.8 kcal
Tłuszcz
12.5 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Węglowodany
12.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 Std. 10 Min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 Std.
Wuzetka (W-Z)
9 Std. 20 Min
Ciasto ptysiowe
1 Std. 10 Min
Ciasto kruche słodkie
2 Std.
Makaron jajeczny
1 Std.
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 Std. 15 Min
Ganasz czekoladowy
20 Min
Biszkopt
1 Std. 50 Min
Drożdżówki z serem
1 Std.
Karpatka
5 Std.
Pączki
1 Std. 20 Min