Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami

Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami

4.6 82 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

Winegret
  • ząbek czosnku
    1
  • oliwy z oliwek
    50 g
    50 g oleju z pestek winogron
  • białego octu winnego
    25 g
  • musztardy francuskiej
    1 łyżeczka
  • miodu płynnego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 szczypta
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
Konfitowane żółtka
  • oleju rzepakowego
    100 g
  • masła klarowanego pokrojonego na kawałki
    70 g
    70 g oleju rzepakowego, pokrojonego na kawałki
  • żółtka
    4
  • wody
    1200 g
  • soli
    1 łyżeczka
Sałatka à la nicejska
  • ziemniaków, młodych małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych
    200 g
    200 g ziemniaków, małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych
  • zielonej fasolki szparagowej, świeżej młodej, pokrojonej w 4 cm kawałki
    120 g
    120 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, młodej, pokrojonej w 4 cm kawałki
  • pomidorków cherry przekrojonych na pół
    120 - 150 g
  • sałaty rzymskiej (ok. 10 liści), porwanej na kawałki
    80 - 90 g
  • czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
    12
  • czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
    40 g
  • tuńczyka, w sosie własnym odsączonego, podzielonego na kawałki
    130 - 150 g
  • filety z anchois, w oleju (opcjonalnie) odsączone, podzielone na 1 cm kawałki
    4

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 323.2 kcal / 1353.4 kJ
Białko 13.9 g
Tłuszcz 23.2 g
Węglowodany 17.9 g
Błonnik 3.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...