
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Winegret
- 1 ząbek czosnku
-
50
g oliwy z oliwek
lub 50 g oleju z pestek winogron - 25 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Konfitowane żółtka
- 100 g oleju rzepakowego
-
70
g masła klarowanego pokrojonego na kawałki
lub 70 g oleju rzepakowego - 4 żółtka
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli
Sałatka à la nicejska
-
200
g ziemniaków, młodych małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych
lub 200 g ziemniaków małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych -
120
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej młodej, pokrojonej w 4 cm kawałki
lub 120 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej w 4 cm kawałki - 80 - 90 g sałaty rzymskiej (ok. 10 liści), porwanej na kawałki
- 120 - 150 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 40 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 130 - 150 g tuńczyka, w sosie własnym odsączonego, podzielonego na kawałki
- 12 czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 4 filety z anchois, w oleju odsączone, podzielone na 1 cm kawałki (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 323.2 kcal / 1353.4 kJ
- Białko
- 13.9 g
- Tłuszcz
- 23.2 g
- Węglowodany
- 17.9 g
- Błonnik
- 3.2 g