
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Winegret
-
ząbek czosnku1
-
oliwy z oliwek50 g
-
białego octu winnego25 g
-
musztardy francuskiej1 łyżeczka
-
miodu płynnego1 łyżeczka
-
soli1 szczypta
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
Konfitowane żółtka
-
oleju rzepakowego100 g
-
masła klarowanego pokrojonego na kawałki70 g
-
żółtka4
-
wody1200 g
-
soli1 łyżeczka
Sałatka à la nicejska
-
ziemniaków, młodych małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych200 g
-
zielonej fasolki szparagowej, świeżej młodej, pokrojonej w 4 cm kawałki120 g
-
pomidorków cherry przekrojonych na pół120 - 150 g
-
sałaty rzymskiej (ok. 10 liści), porwanej na kawałki80 - 90 g
-
czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół12
-
czerwonej cebuli pokrojonej w piórka40 g
-
tuńczyka, w sosie własnym odsączonego, podzielonego na kawałki130 - 150 g
-
filety z anchois, w oleju (opcjonalnie) odsączone, podzielone na 1 cm kawałki4
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
323.2 kcal /
1353.4 kJ
Białko
13.9 g
Tłuszcz
23.2 g
Węglowodany
17.9 g
Błonnik
3.2 g