Urządzenia i Akcesoria
Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Winegret
-
1 ząbek czosnku
-
50 g oleju z pestek winogron50 g oliwy z oliwek
-
25 g białego octu winnego
-
1 łyżeczka musztardy francuskiej
-
1 łyżeczka miodu płynnego
-
1 szczypta soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Konfitowane żółtka
-
100 g oleju rzepakowego
-
70 g oleju rzepakowego, pokrojonego na kawałki70 g masła klarowanego pokrojonego na kawałki
-
4 żółtka
-
1200 g wody
-
1 łyżeczka soli
Sałatka à la nicejska
-
200 g ziemniaków, małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych200 g ziemniaków, młodych małych (Ø ok. 4 cm), nieobranych
-
120 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, młodej, pokrojonej w 4 cm kawałki120 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej młodej, pokrojonej w 4 cm kawałki
-
120 - 150 g pomidorki cherry przekrojonych na pół
-
80 - 90 g sałaty rzymskiej (ok. 10 liści), porwanej na kawałki
-
12 czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
-
40 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
130 - 150 g tuńczyka, w sosie własnym odsączonego, podzielonego na kawałki
-
4 filety z anchois, w oleju (opcjonalnie) odsączone, podzielone na 1 cm kawałki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
13.9 g
Kalorie
1353.4 kJ /
323.2 kcal
Tłuszcz
23.2 g
Błonnik
3.2 g
Węglowodany
17.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sałatka z kozim serem i dressingiem z prażonych nerkowców
25 min
Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim
45 min
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45 min
Dressing z kozim serem
10 min
Sałatka Cezar
50 min
Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
50 min
Sałatka z botwiny z malinowym winegretem
15 min
Polędwica z tuńczyka w nori
1 godz.
Sałatka śródziemnomorska z kuskusem
50 min
Sałatka jubileuszowa Agnieszki Wieczorek
25 min
Dressing borówkowo-balsamiczny
5 min
Sałatka grecka z dressingiem z serem feta
35 min