Sałatka prowansalska z kalmarami

Sałatka prowansalska z kalmarami

4.0 11 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • krążków kalmara, surowych
    600 g
    600 g krążków kalmara, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • ząbek czosnku
    1
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    100 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    200 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
    30 g
  • soli
    1 ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • skórka otarta z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    2 - 3 łyżki
  • liści bazylii, świeżych posiekanych
    10
  • pomidorów pokrojonych w ćwiartki
    500 g
  • pieprzu białego, mielonego
    3 szczypty
  • cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
    400 g
  • żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ok. 3 cm paski
    100 g
  • bulwy kopru włoskiego pokrojonej w ok. 3 cm paski
    200 g
  • zielonych oliwek, bez pestek
    160 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 357 kcal / 1494 kJ
Białko 28 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 24 g
Błonnik 8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...