Sałatka prowansalska z kalmarami
TM6 TM5

Sałatka prowansalska z kalmarami

4.0 (11 ocen)

Składniki

  • 600 g krążków kalmara, surowych
    lub 600 g krążków kalmara, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • skórka otarta z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 liści bazylii, świeżych, posiekanych
  • 500 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
  • 3 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 400 g cukinii, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 100 g żółtej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ok. 3 cm paski
  • 200 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej w ok. 3 cm paski
  • 160 g zielonych oliwek, bez pestek

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1494 kJ / 357 kcal
Białko
28 g
Węglowodany
24 g
Tłuszcz
17 g
Błonnik
8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy