Naturalnie i sezonowo

Wykorzystuj świeże i sezonowe składniki, które będą inspiracją do gotowania przez cały rok!

Ciesz się rytmem pór roku i doceniaj dary, jakie oferuje natura

Nawet jeśli nie masz możliwości prowadzenia własnego ogrodu, możesz dokonywać zdrowych i niskobudżetowych wyborów kupując produkty sezonowe. Jakość oraz dostępność warzyw i owoców w supermarketach może być różna, ale korzystanie z sezonowych składników okazuje się prostszym i bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Na przykład w sezonie dyniowym ceny zwykle spadają, a Cookidoo® oferuje mnóstwo pysznych przepisów, które pozwolą Ci cieszyć się tym warzywem – zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, w formie purée lub przetworów. Wykorzystując to, co jest dostępne, możesz odkrywać nowe smaki przez cały rok i tworzyć pożywne posiłki, które zadowolą każdego.

Chcemy, abyś sam się o tym przekonał, dlatego zapraszamy do odkrywania kalendarza owocowo-warzywnego i sprawdzenia, jak zmienia się on wraz z porami roku. Dowiedz się, jak możesz w pełni wykorzystać sezonowe składniki dzięki swojemu urządzeniu Thermomix®.

Niech rozkwitnie wiosna

Po długiej zimie nadchodzi wiosna, przynosząc ze sobą obfitość darów natury. Gorące gulasze ustępują miejsca świeżym i kolorowym składnikom prosto z targu. Soczyste szparagi, młody groszek i chrupiące rzodkiewki zwiastują koniec zimowego chłodu, a aromatyczne zioła, takie jak koperek i szczypiorek, dodają potrawom wyjątkowej świeżości. Przystawka Varoma® pozwala ugotować warzywa na parze w perfekcyjny sposób, zachowując ich składniki odżywcze i chrupkość. Ponadto, kiedy nastąpi wysyp rabarbaru i truskawek, na platformie Cookidoo® znajdziesz inspiracje na liczne sałatki i desery, które zwiastują nadejście kolejnej pory roku.

Świeże wiosenne smaki

Słoneczne lato

Słupki termometrów idą w górę, a temperatura naszych przepisów spada! Nadszedł czas, aby cieszyć się długimi, słonecznymi dniami, czy to podczas leniwych kolacji na tarasie, czy spontanicznych spotkań z przyjaciółmi przy grillu. W supermarketach pojawiają się soczyste pomidory, słodka kukurydza i pachnąca bazylia. Truskawki, maliny i jeżyny są teraz najsłodsze i idealnie nadają się do orzeźwiających deserów, lodów i przekąsek. Dzięki urządzeniu Thermomix® szybko przygotujesz sałatkę, na przykład z chrupiącymi ogórkami lub papryką. Tryb Miksowania ułatwi Ci natomiast stworzenie pysznych smoothie lub chłodników, które perfekcyjnie dopełnią letnie spotkania, wprowadzając orzeźwiający akcent do każdego posiłku.

Przepisy muśnięte słońcem

Jesienne smaki

Jesienny wiatr przynosi piękne kolory, aromaty i smaki. Dynie, jabłka, gruszki, grzyby i marchewka stanowią podstawę wielu potraw, a w połączeniu z aromatycznymi przyprawami nadają Twojemu gotowaniu rozgrzewające i korzenne nuty. W długie wieczory możesz wypróbować nowe techniki kulinarne. Skorzystaj z trybów Thermomix®, aby nadać swoim daniom wyjątkowy charakter. Tryb Wolnego Gotowania idealnie sprawdzi się w przypadku treściwych gulaszy i zapiekanek, natomiast tryb Sous-Vide pozwala wydobyć intensywne smaki warzyw i owoców podczas gotowania w niskiej temperaturze, czyniąc każde danie prawdziwą kulinarną przyjemnością.

Jesienne zbiory

Nadciąga zima

Gdy na dworze panuje zimowy chłód, nie ma nic lepszego niż ciepło domu wypełnionego aromatycznymi zapachami. Wykorzystaj ten czas, aby odkrywać sezonowe produkty, takie jak kapusta, warzywa korzeniowe, bataty czy cytrusy, które dodadzą świeżości i różnorodności Twoim daniom. To doskonały moment na przygotowanie pożywnych zup warzywnych, naparów owocowych i sycących gulaszy, które skutecznie rozgrzeją nas od środka. Nie zapomnij także o pieczeniu korzennych pierników, których zapach wypełni dom magią świąt, przywołując radosne wspomnienia.

Na długie, chłodne wieczory

Całoroczni faworyci

Niektóre owoce i warzywa są dostępne przez cały rok, zapewniając wygodę i solidną bazę do przygotowania różnych potraw:
Warzywa: Marchew, ziemniaki, kalafior, brokuł i cebula – ich wszechstronność pozwala na przygotowanie zarówno rozgrzewających zup, jak i sycących gulaszy czy sałatek, niezależnie od pory roku. Dzięki temu zawsze masz pod ręką zdrowe i smaczne opcje, które możesz łatwo wkomponować w swoje codzienne menu.
Wskazówka: Użyj spiralizera, aby zamienić marchewki lub ziemniaki w spiralne wstążki o różnej grubości lub z pomocą nakładki krojącej zetrzyj kapustę w drobne paski.
Owoce: Jabłka i owoce cytrusowe – dzięki ich dostępności przez cały rok możesz łatwo wzbogacić swoją dietę o witaminy i błonnik.

Przepisy na każdy dzień

7 odsłon gotowania w urządzeniu Thermomix®

Odkryj inne sezonowe przepisy w naszej kolekcji.

Sprawdź