
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 200 g masła w tym 120 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 80 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 250 g mleka
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego -
30
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 500 - 550 g owoców jagodowych, świeżych np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 234.2 kcal / 979.7 kJ
- Białko
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 8.2 g
- Węglowodany
- 36.1 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Sód
- 17.5 mg