Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
24 porcje
Składniki
-
700 g mąki pszennej
-
220 g cukru
-
200 g masła w tym 120 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 80 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
250 g mleka
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 szczypta soli
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
500 - 550 g owoców jagodowych, świeżych np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
17.5 mg
Białko
4.6 g
Kalorie
979.7 kJ /
234.2 kcal
Tłuszcz
8.2 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Węglowodany
36.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 godz.
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 godz. 45 min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 godz.
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 godz. 10 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Piernik z kawą zbożową
3 godz. 20 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Sernik Izaura
2 godz.
Sernik skubany
1 godz. 30 min
Jogurtowe ciasto z borówkami
1 godz. 15 min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 godz. 15 min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 godz. 10 min