Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
TM6 TM5

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

4.9 (3.1K ocen)

Składniki

  • 700 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 200 g masła w tym 120 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 80 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 250 g mleka
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 3 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 500 - 550 g owoców jagodowych, świeżych, np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
979.7 kJ / 234.2 kcal
Białko
4.6 g
Węglowodany
36.1 g
Tłuszcz
8.2 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Błonnik
1.7 g
Sód
17.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy