Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
24 porcje
Składniki
-
mąki pszennej700 g
-
cukru220 g
-
masła w tym 120 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 80 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia200 g
-
mleka250 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
drożdży świeżych pokruszonych30 g
-
soli1 szczypta
-
jajko1
-
żółtka3
-
owoców jagodowych, świeżych np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)500 - 550 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
234.2 kcal /
979.7 kJ
Białko
4.6 g
Tłuszcz
8.2 g
Węglowodany
36.1 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Sód
17.5 mg