Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

4.9 3.4K oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
24 porcje

Składniki

  • mąki pszennej
    700 g
  • cukru
    220 g
  • masła w tym 120 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 80 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    200 g
  • mleka
    250 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • drożdży świeżych pokruszonych
    30 g
    3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • soli
    1 szczypta
  • jajko
    1
  • żółtka
    3
  • owoców jagodowych, świeżych np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)
    500 - 550 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 234.2 kcal / 979.7 kJ
Białko 4.6 g
Tłuszcz 8.2 g
Węglowodany 36.1 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 4.8 g
Sód 17.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...