Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

4.9 3.8K oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
24 porcje

Składniki

  • 700 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 200 g masła w tym 120 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 80 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 250 g mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
    3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 500 - 550 g owoców jagodowych, świeżych np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 17.5 mg
Białko 4.6 g
Kalorie 979.7 kJ / 234.2 kcal
Tłuszcz 8.2 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 4.8 g
Węglowodany 36.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...