Urządzenia i Akcesoria
Carpaccio z buraka z serem buratta (z osłoną noża miksującego 2.0)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Dressing
-
140 g oliwy z oliwek
-
40 - 50 g octu, białego
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka musztardy Dijon
-
15 g syropu klonowego
-
2 łyżeczki bazylii, suszonej
-
½ łyżeczki soli do smaku
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego do smaku
Buraki i wykończenie carpaccio
-
1800 g wody
-
800 g czerwonych buraków, nieobranych (ok. 5 cm szerokości, patrz wskazówka)800 g botwiny tylko bulwy, nieobrane
-
2 opakowania sera mozzarella, (250 g), podzielonego na kawałki2 opakowania sera burrata (250 g), podzielonego na kawałki
-
rukola do dekoracji
-
2 łyżki pestek granatu (opcjonalnie)
-
2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych2 łyżki orzechów pekan (opcjonalnie) posiekanych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
418.1 mg
Białko
8.2 g
Kalorie
1234.5 kJ /
295 kcal
Tłuszcz
24.2 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
6.5 g
Węglowodany
12.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sałatka z rumienionymi szparagami
20 Min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6, TM7)
20 Min
Carpaccio z buraków z cukinią (TM6, TM7)
15 Min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM5)
20 Min
Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana (z osłoną noża miksującego 2.0)
55 Min
Sałatka z burakami i gruszką
25 Min
Sałatka z serem halloumi, orzechami i granatem
35 Min
Sałatka z jeżynowym sosem winegret
20 Min
Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem vinegret z mango
20 Min
Sałatka z botwiny z malinowym winegretem
15 Min
Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem
50 Min
Sałatka grecka z dressingiem z serem feta
35 Min