
Wersje kompatybilne
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g rzodkiewek przekrojonych na pół
- 600 g ziemniaków, młodych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 400 g białych szparagów obranych, bez twardych końcówek
- 500 g wody
- 8 jajek
- 350 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- 250 g jogurtu naturalnego 3,5% tłuszczu
- ¾ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- szczypiorek, świeży posiekany, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 635 kcal / 2655 kJ
- Białko
- 23 g
- Tłuszcz
- 46 g
- Węglowodany
- 31 g
- Błonnik
- 7 g