Sałatka sycylijska z krewetkami
TM6 TM5

Sałatka sycylijska z krewetkami

4.2 ( 40 ocen )

Składniki

  • 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1-2 mm plastry
  • 30 - 40 g czerwonego octu winnego
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 50 g oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 40 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
    lub 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 300 g wody
  • 500 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (ok. 1 kg krewetek w pancerzach)
  • 1 - 2 limonki ekologiczne, pokrojone w 2-3 mm plastry
    lub 1 cytryna ekologiczne, pokrojone w 2-3 mm plastry
  • 200 g fenkułu pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 400 g pomidorków cherry przekrojonych na pół

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
187 kcal / 785 kJ
Białko
17 g
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
6 g
Błonnik
2.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy