Sałatka sycylijska z krewetkami
TM5 TM6

Sałatka sycylijska z krewetkami

4.3 (10 ocen)

Składniki

  • 200 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 1-2 mm plastry
  • 30 - 40 g czerwonego octu winnego
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 300 g wody
  • 500 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (ok. 1 kg krewetek w pancerzach)
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 1 - 2 limonki, ekologiczne, pokrojone w 2-3 mm plastry
  • 200 g fenkułu, pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 400 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
785 kJ / 187 kcal
Białko
17 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcz
10 g
Błonnik
2.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie