Wegetariańskie i wegańskie przepisy bogate w białko

Zainspiruj się smakowitymi pomysłami, które zapewniają znaczącą podaż białka i mogą być elementem zbilansowanej diety wegańskiej lub wegetariańskiej.

Zastanawiasz się, czy produkty roślinne zaspokoją Twoje zapotrzebowanie na białko?

Możesz wykorzystać produkty bogate w białko, takie jak tempeh, tofu, soja, płatki owsiane, kiełki pszenicy, komosa ryżowa czy drożdże piwowarskie, które w połączeniu zapewniają odpowiednią podaż protein. Chociaż poszczególne białka roślinne mogą nie zawierać wszystkich niezbędnych aminokwasów, kluczem dla wegan i wegetarian jest zróżnicowana dieta oparta o różnorodne produkty. Sięgaj zatem bez obaw po białko roślinne, aby tworzyć posiłki doskonałe zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych.

Zadbaj o zdrową diętę!

• Zawsze czytaj etykiety składników, aby upewnić się, że są zgodne z określonymi zaleceniami dietetycznymi. Dopasowuj przepisy do indywidualnych preferencji i potrzeb.

• Skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem, czy wybory żywieniowe, których dokonujesz, odpowiadają na Twoje konkretne potrzeby w zakresie odżywiania.

Produkty bogate w białko

• Jaja • Mleko, jogurt i inne produkty mleczne • Fasole, ciecierzyca, soczewica i inne rośliny strączkowe • Brokuł • Groszek • Fasola edamame (niedojrzałe strąki soi) • Tofu • Tempeh • Seitan • Komosa ryżowa • Orzechy • Nasiona dyni i inne • Płatki owsiane oraz inne płatki i zboża

Przepisy wegańskie

Przepisy wegetariańskie

Tempeh

Tempeh to fermentowany produkt sojowy pochodzący z Indonezji, popularny w diecie wegańskiej i wegetariańskiej jako bogate źródło białka. Powstaje z całych ziaren soi, które są fermentowane i formowane w blok o gęstej konsystencji. Dzięki temu zachowuje więcej błonnika, witamin i minerałów niż tofu, a także ma wyraźniejszy, orzechowy smak. Tempeh jest wszechstronny w kuchni – można go smażyć, piec, grillować czy dodawać do sałatek, zup i dań stir-fry. Możesz go wykorzystać jako zamiennik w wielu daniach.

Odżywcze obiady

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, szczególnie z regionu Andów, gdzie uprawiana była już przez starożytne cywilizacje Inków. Znana jako „matka wszystkich zbóż", quinoa wyróżnia się spośród innych roślin wysoką zawartością białka, w tym wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, co czyni ją pełnowartościowym białkiem, rzadkim wśród produktów roślinnych. Komosę ryżową można jeść w formie porannej owsianki i z daniami głównymi, tak jak ryż. Można też dodawać ją do sałatek. Mąka z komosy ryżowej nadaje się do wypieku chleba i ciast.

Przepisy z komosą ryżową

Słodkie przekąski pełne protein

Urządź alternatywną spiżarnię

Z pomocą urządzenia Thermomix® łatwo przygotujesz podstawowe produkty bez wychodzenia z domu:

● Koktajle warzywne
● Sery roślinne
● Jogurty bez laktozy
● Mąki bezglutenowe
● Alternatywy dla masła
● Batoniki proteinowe
● Seitan

Przepisy podstawowe

Wskazówka Cookidoo®

Jeśli chcesz wyszukać przepisy bez konkretnych składników, użyj filtrów i wyklucz te produkty, które nie mają się pojawiać w przepisach np. mleko, jaja, mąka itp.

Wszystko na temat diety wysokobiałkowej

Poznaj praktyczne wskazówki, dzięki którym zwiększysz spożycie białka bez względu na to, czy stosujesz dietę wegetariańską, wegańską, czy też tradycyjną z włączeniem protein pochodzących z mięsa.

Wszystko na temat białka