Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 850 g dyni piżmowej, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2-3 cm kostkę
- 10 g kolendry, świeżej, tylko liście, (w tym 5 g posiekanych) plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g ryżu basmati
- woda, do gotowania ryżu
- 120 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy i opłukanej
- 250 g soczewicy z puszki, odsączonej z zalewy i opłukanej
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 400 g mleczka kokosowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2122.1 kJ / 507.2 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 73.7 g
- Tłuszcz
- 16.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Błonnik
- 10.5 g
- Sód
- 729.9 mg
Alternatywne przepisy
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 min
Wegańskie chili
40 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 Min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Dal makhani z soczewicy
50 min
Chana masala
35 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Tofu po koreańsku
1 Std. 20 Min
Gulasz z ciecierzycy i chorizo ze szpinakiem
45 min