Proteinowy bowl z falafelami i granatem
TM6 TM5

Proteinowy bowl z falafelami i granatem

4.1 (30 ocen)

Składniki

  • 300 g zielonej soczewicy, suszonej
  • woda, do namoczenia

Falafele

  • 170 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli

Warzywa i sos

  • 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 300 g czerwonej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
    lub 300 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
  • 400 g wody
  • 300 g różyczek brokułu
  • 300 g batatów, pokrojonych w 2-3 cm kostkę
  • olej, do głębokiego smażenia
  • 120 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżeczki miodu, płynnego
  • 4 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 1 - 2 łyżki szczypiorku, świeżego, posiekanego
  • 2 łyżki pestek granatu (opcjonalnie)
  • kolendra, świeża do dekoracji
    lub natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2111.9 kJ / 504.8 kcal
Białko
28.6 g
Węglowodany
93.8 g
Tłuszcz
5.5 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Błonnik
17.2 g
Sód
1066.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy