Urządzenia i Akcesoria
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 35 min
4 porcje
Składniki
-
300 g zielonej soczewicy, suszonej
-
woda do namoczenia
Falafele
-
170 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
20 g kolendry, świeżej tylko liście
-
3 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soli
Warzywa i sos
-
200 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
300 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na 4-5 cm kawałki300 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
-
400 g wody
-
300 g różyczek brokułu
-
300 g batatów pokrojonych w 2-3 cm kostkę
-
olej do głębokiego smażenia
-
120 g liści szpinaku baby, świeżych
-
300 g jogurtu naturalnego
-
2 - 3 łyżeczki miodu, płynnego
-
4 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu białego, mielonego
-
1 - 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
-
2 łyżki pestek granatu (opcjonalnie)
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracjikolendra, świeża do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1066.1 mg
Białko
28.6 g
Kalorie
2111.9 kJ /
504.8 kcal
Tłuszcz
5.5 g
Błonnik
17.2 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Węglowodany
93.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
MISKI MOCY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 min
Tempeh teriyaki z warzywami i ryżem
40 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1 godz.
Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem
1 godz. 45 min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40 min
Placek z hummusem z cieciorki
20 min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 godz.
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 min
Bowl z ciecierzycą i kaszą bulgur
30 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min