Falafele z bobu i cieciorki
TM6 TM5

Falafele z bobu i cieciorki

4.6 (166 ocen)

Składniki

  • 280 g bobu, świeżego
    lub 280 g bobu, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 500 g wody
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 5 g liści mięty, świeżych
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • olej, ilość do smażenia falafeli

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
194.7 kJ / 46.5 kcal
Białko
2.7 g
Węglowodany
8.3 g
Tłuszcz
0.9 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Błonnik
2.5 g
Sód
216.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy