
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Placek z ciecierzycy
- 280 g ciecierzycy, suszonej
- 200 g wody
- 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blachy i dłoni
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ziaren sezamu
Warzywny dip curry
- 30 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 1 łyżeczka czosnku, mielonego
- 100 g bakłażana pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
- 80 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka kolendry, świeżej tylko liście, posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 480 kcal / 2011 kJ
- Białko
- 15 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Węglowodany
- 35 g
- Błonnik
- 12.3 g