![Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa) Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ee7e22ff-82f5-4b4a-aa3e-6878dfc61f99/Derivates/bb706f9b-e60c-4a13-90b5-a6fbad8f2dcc.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g tofu, średnio twardego, pokrojonego w 2 cm kostkę
- 2 łyżeczki soli
- wrząca woda, do zalania tofu
- 1 ząbek czosnku
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji
- 5 g kolendry, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 70 g sosu sojowego
- 550 g wody
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 25 g octu ryżowego
- 160 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 120 g pasternaku lub korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 200 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 20 g oleju
- 100 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 150 g komosy ryżowej (quinoa)
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
50
g zielonego groszku, świeżego
lub 50 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - ziarna sezamu, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1690.9 kJ / 404.1 kcal
- Białko
- 17.2 g
- Węglowodany
- 59.5 g
- Tłuszcz
- 12.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 9.5 g
- Sód
- 2187.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2h 35min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 godz.
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40min
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45min
Wegetariański kimbap z omletem i szpinakiem
2h
Wegetariański poke bowl
50 Min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55 min
Sałatka z komosą ryżową, jarmużem i jajkiem
40min
Tofu po koreańsku
1u. 20min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min