
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
200 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
-
2 łyżeczki soli
-
wrząca woda do zalania tofu
-
1 ząbek czosnku
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji
-
5 g kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
70 g sosu sojowego
-
550 g wody
-
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
25 g octu ryżowego
-
160 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
120 g pasternaku lub korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
-
200 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
-
20 g oleju
-
100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
150 g komosy ryżowej (quinoa)
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
50 g zielonego groszku, świeżego
-
ziarna sezamu (opcjonalnie) do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
404.1 kcal /
1690.9 kJ
Białko
17.2 g
Tłuszcz
12.2 g
Węglowodany
59.5 g
Błonnik
9.5 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Sód
2187.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER I/2023
11 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Wegetariański poke bowl
50 min
Sałatka z kaszą bulgur i dynią na ciepło
50 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1 godz.
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40 min
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50 min
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem
1 godz.
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min