Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką

Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką

4.2 81 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje

Składniki

  • 1 bułka żytnia, pokrojona na 3 cm kawałki
    1 biała bułka, czerstwa, pokrojona na 3 cm kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
  • ¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta i ilość do gotowania makaronu
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g marchewki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 300 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • ½ opakowania makaronu, suchego, typu kolanka (250 g)
  • 15 g płatków drożdżowych nieaktywnych (patrz wskazówka)
  • 5 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 849.8 mg
Białko 24.1 g
Kalorie 3709.6 kJ / 886.6 kcal
Tłuszcz 32.8 g
Błonnik 9.8 g
Tłuszcz nasycony 5.3 g
Węglowodany 122.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...