Spiżarnia bez sztucznych dodatków

Jeśli można coś zrobić samodzielnie, to nie warto tego kupować. Tutaj znajdziesz przepisy na przetwory, które możesz szybko przygotować we własnym domu: naturalnie, bez konserwantów, z niższą zawartością cukru i, jeśli jest taka potrzeba, bez alergenów.

Używaj pełnowartościowych i świeżych składników

Podstawowe składniki przechowuj w ich niezmienionej formie – w razie potrzeby możesz je zmielić, używając urządzenia Thermomix®. Na przykład przechowuj w szafce cukier kryształ, a kiedy będziesz potrzebować, wymaganą ilość zmiel na cukier puder. W ten sam sposób w kilka chwil możesz stworzyć własne mieszanki mąk z ziaren zbóż i roślin strączkowych. Przechowywanie w całości i mielenie wielu produktów (szczególnie przypraw i kawy) tuż przed użyciem sprawia, że dłużej zachowują świeżość i mają pełniejszy smak.

Podstawy spiżarni - produkty sypkie

Zrób to sam!

Dobierz samodzielnie przygotowane półprodukty, a codzienne gotowanie staje się łatwiejsze. Przy odrobinie wyobraźni na Twoim stole szybko pojawią się pomysłowe posiłki.

Czytaj dalej

5 powodów, by tworzyć własne składniki

  1. Zdrowie: prawdziwe jedzenie, bez ukrytych składników. Najlepszym sposobem, by wiedzieć, co się je, jest gotowanie od podstaw. Używaj sezonowych owoców i warzyw, gdyż są pełne smaku i składników odżywczych.
  2. Dostosowanie do wszystkich smaków i diet: dodawaj cukier, sól lub inne składniki zgodnie z gustem, potrzebami i alergiami występującymi w Twojej rodzinie. Twórz składniki, które są trudne do znalezienia lub są drogie, na przykład składniki bezglutenowe.
  3. Prostota: regulacja temperatury i liczne funkcje Thermomix® – cięcie, mielenie, mieszanie, ugniatanie itp. – ułatwiają produkcję własnych składników.
  4. Oszczędność pieniędzy: wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników, które możesz kupić luzem i w sezonie, kiedy są tańsze. Masz pełną kontrolę nad użytymi składnikami i marnotrawieniem żywności.
  5. Dbanie o środowisko: zmniejsz ilość odpadów poprzez ponowne użycie słoików, butelek i innych pojemników.

Domowe koncentraty bulionów

Domowe sosy i dressingi

Granole i przekąski śniadaniowe, tak jak lubisz

Jak zacząć tworzyć własne składniki

Zaplanuj menu na platformie Cookidoo® • Sprawdź, które pozycje z listy składników możesz zrobić w domu • Utwórz kolekcję „Domowa spiżarnia” • Wybierz jeden lub dwa produkty, które przygotujesz w tym tygodniu • Dodaj te przepisy do cotygodniowej listy zakupów, a wkrótce będziesz mieć spiżarnię pełną domowych wyrobów.

Dostosuj składniki do siebie

Z urządzeniem Thermomix® z łatwością stworzysz wiele składników dostosowanych do osobistych preferencji, również tych pozbawionych alergenów, takich jak mąka bezglutenowa, wegański majonez, napoje roślinne czy masło orzechowe. Sprawdź, co możemy Ci zaproponować.

Domowe napoje roślinne i zamienniki nabiału

Domowe pieczywo bezglutenowe

Domowe przetwory i wypieki

Jeszcze więcej przepisów, które przygotujesz samodzielnie